Bahan-bahan
5 batang timun
1 batang lobak merah
4 ulas bawang putih
2 jari halia
10 biji bawang merah
4 biji lada merah
4 biji lada hijau
1/2 cawan minyak makan
Tumbuk
10 tangkai lada kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 jari halia
1/2 sudu teh kunyit serbuk
5 biji buah keras
Perasa
100ml cuka
3 sudu makan gula
1 sudu makan madu lebah
garam secukup rasa
Cara-cara
• Potong bahan-bahan untuk membuat acar. Timun dibelah 4, buang hatinya dan hiris 5sm panjang.Bawang kecil dibelah 2 atau 4, bawang putih dibelah 6 dan diketepikan.
• Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing. Masukkan gula dan madu, dan biarkan ia sehingga berkilat.
• Masukkan garam dan cuka. Biarkan ia mendidih dan pekat. Matikan api. Gaul dengan bahan-bahan yang dipotong tadi dan perap selama 1 jam.
5 batang timun
1 batang lobak merah
4 ulas bawang putih
2 jari halia
10 biji bawang merah
4 biji lada merah
4 biji lada hijau
1/2 cawan minyak makan
Tumbuk
10 tangkai lada kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 jari halia
1/2 sudu teh kunyit serbuk
5 biji buah keras
Perasa
100ml cuka
3 sudu makan gula
1 sudu makan madu lebah
garam secukup rasa
Cara-cara
• Potong bahan-bahan untuk membuat acar. Timun dibelah 4, buang hatinya dan hiris 5sm panjang.Bawang kecil dibelah 2 atau 4, bawang putih dibelah 6 dan diketepikan.
• Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing. Masukkan gula dan madu, dan biarkan ia sehingga berkilat.
• Masukkan garam dan cuka. Biarkan ia mendidih dan pekat. Matikan api. Gaul dengan bahan-bahan yang dipotong tadi dan perap selama 1 jam.
0 comments:
Post a Comment